© Rootsville.eu

Shakedown Tim (B)
Way Up! release party.
Move2Blues Heusden-Zolder (12-09-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Shakedown Tim
info club: Move2Blues

© Rootsville 2024


Het wordt alsmaar frisser buiten en dus tijd om richting clubs te trekken en ook bij 'Move2Blues' trekt het seizoen 2024-2025 zich op donderdag 12 september op gang, en zoals het wel meermaals de gewoonte is gebeurd dit met uitstekende blues van eigen bodem. De eer om het nieuwe seizoen op gang te trappen is weggelegd voor Shakedown Tim en dit in het 'Muzecafé' te Heusden-Zolder. Het begint hier allemaal met de verwelkoming voor het nieuwe seizoen van Danny Guilliams aan de talrijk opgekomen blues liefhebbers.

Tim Ielegems AKA Shakedown Tim draait al wel een tijdje mee in de Belgische blues scène. Samen met streekgenoot Steven Troch stond Tim ook mee aan de wieg van 'Fried Bourbon', een bluesband die zich wist te onderscheiden door anders te zijn maar ook als begeleidingsband diende voor vele buitenlandse muzikanten en tussen 2003 en 2012 een viertal albums op de markt brachten. Een band die destijds het verschil kwam te maken met een eigen dosis authenticiteit.

Authentiek bleef het pad dat Shakedown Tim bleef bewandelen met zijn nieuwe band 'The Rhythm Revue' waarbij blues, jump, swing en boogie de vaste ingrediënten zouden gaan vormen. Een herbeleving zou blijken van de 30-tiger jaren in blues Town Chicago met soms ook wel een knipoog naar iconen al een 'T-Bone Walker' of een 'Pee Wee Crayton'. Dit optreden hier vanavond bij 'Move2Blues' staat dan ook in het teken voor de release van zijn nieuwe en derde album 'Way Up!'. Een album dat nu ook weer werd uitgegeven bij het gerenommeerd label 'Rhythm Bomb'. Aan zijn zijde vanavond als 'The Rhythm Revue' staan Ilias Scotch (Keyboards), Kurt Lens (Double Bass) en Koen Van Peteghem (Drums).

Met aan bagage een reeks nieuwe songs en een publiek dat er klaar voor is worden de muzikale debatten hier vanavond geopend met 'Feed My Body To The Fishes' en het met Chicago blues geïnfiltreerde 'Messin' With The Blues', en zo zitten we meteen bij twee originals van de hand van 'Shakedown Tim' en bij het nieuwe album 'Way Up!'. Een cover er tussen gooien is altijd wel goed voor de sfeer en dat doen Shake Down Tim en zijn band dan met 'Driftin' van 'Eddie Boyd' waarbij we met dit nummer uit 1954 hier getransformeerd worden naar de 'Chess' era van weleer. Blues hoe het hoort te klinken. Dit dan weer gevolgd door het intens mooie 'Blues After Hours', een doorwinterd bruine kroeg bluesje uit 1934 van 'Pee Wee Crayton' maar dan zonder de cigars.

Zijn collega-muzikanten voelen zich hier uitstekend in de setting van het 'Muzecafé' en zowel master of the black & white keys Ilias Scotch als de ritmesectie met drummer Koen Van Peteghem en Kurt Lens aan de stand-up bass laten zich gewillig meedrijven door de positieve vibes van de aanwezigen. Muzikaal gaat 'Shakedown Tim' dan weer terug naar het P.O.I. van de avond en dat is het nieuwe album met de op vinyl uitgebrachte single 'Way Down' en een ode aan zijn overleden blues brother 'Tim De Graeve' (1978-2022) met 'Tiny Legs, Big Soul'. Een diep en ontroerend momentum hier bij 'Move2Blues' waarbij Tim dan weer ingetogen en zittend zijn eerbetoon brengt aan de van ons veel te vroeg heen gegane Blues muzikant, alsof we ons in een Juke-joint bevinden Way Down South.

Dan eventjes een terugblik met nummers uit Tim's vroegere albums met nummers als 'This Ship' uit zijn debuutalbum 'Hard To Catch'. Met 'Lester Leaps' krijgen we een op een jam gebasseerd instrumentale nummer dat zowel swingend als jazzy overkomt en waarbij de bandleden hun deel in de spotlights krijgen. Het afsluitende en met rock 'n roll gespeende 'Drop You Like A Bad Habbit' kan je dan weer terugvinden op het album 'Shakedown's Th'owdown' uit 2018. Time for A Pause for the cause...

Na de break beginnen ze eraan alsof ook 'Gospel' geen geheimen heeft voor deze muzikanten, dit met 'A Sinner's Gospel' en ja hoor ook dit is een original van de hand van Shakedown Tim welk terug te vinden is op het album 'Way Up!'. Deze 'Gospel' wordt door Tim opgedragen aan alweer twee van ons heengegane blues namen waarmee hij in het verleden samen kwam te spelen, zoals er zijn James Harman (1946-2021) en Gene Taylor (1952-2021). Back to history met 'Rollin' & Tumblin' en dit is er eentje uit alweer 1929, gevolgd door 'Walkin' Blues' van de godfather himself, Robert Johnson.

Oud en nieuw gaan bij Shakedown gewillig hand in hand en zo wordt er vlot overgeschakeld naar het nieuwere werk met 'Close The Door', een honky tonk bluesje in de stijl van Bill Doggett. 'Frolic Time', daarvan kunnen we met grote zekerheid stellen dat het gaat over zijn lieve hond die de zo de alles onthullende naam van 'Little Walter' met zich meedraagt.

Met 'Real Crazy' belanden we zo bij een shuffle van Amos Millburn uit 1954. Met werk als 'My Love Is Real' brengt hij ons dan weer naar de rokerige blues kroegen van weleer met dit nummer van James Reed. Piano blues ten top! Om deze album release af te sluiten keren we dan weer naar het oudere werk van deze 'Shakedown Tim' met nummers als 'Red Hair' en 'Wild Calypso Night'. Beide nummers zijn terug te vinden op het album 'Hard To Catch' uit 2016.

Geloof het of niet maar ook hier in 'Limburg' zijn de blues liefhebbers verwend door het brengen van enkele bisnummers en vandaag is dit niet anders hoor. Nog even een reminder dat de 25ste verjaardag van 'Move2Blues' hier gevierd zal worden op donderdag 10 november met een GRATIS concert van RJ Mischo met taart en koffie...dit laatste is uiteraard maar een grapje maar het gratis concert niet. Be There!